Anatomik açıdan bacak üç bölüme ayrılıyor. Bunlar diz kapağı, diz kapağının üst kısmı olan basen ve alt kısımda bulunan baldır. Bu alanlarda karşılaşılan estetik sorunlar çoğu zaman birbirinden farklıdır ve ayrı bir şekilde ele alınmalıdır.
Basen bölgesindeki başlıca estetik şikayetler, lokal yağ birikintileri, basenlerin dairesel kalınlıkta olması ve iç bacak sarkmalardır. Tüm bu şikayetlerde uygulanacak tedavilerin şekli ve boyutu büyük farklılıklar göstermektedir.
Bacak estetiği çeşitleri
Basenlerdeki yağ birikimleri ve dengesizlikler için ilk seçenek yağ aldırma ameliyatıdır. Yağ aldırma genellikle genel anestezi veya sakinleştirici altında yapılır. Ortalama ameliyat süresi bölgenin genişliğine göre 1 ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Bu ameliyatta kanüller, eşitsizlik ve kalınlığa neden olan yağ dokularının 2 mm’lik birkaç delikten temizlemek amaçlı kullanılır. Ameliyattan sonra hastalar genellikle ağrı hissetmezler. 2 saat sonra hareket haline geçebilir ve 1 gün sonra taburcu edilebilirler.
Basen bölgesindeki sarkıklığın onarımında tedavi yağ aldırma ile birlikte basen küçültme işlemidir. Basen küçültme ameliyatlarının temel amacı sarkıklık ve fazlalık oluşturan cildin giderilmesidir. Aynı şekilde bu işlem de genel anestezi altında yapılır ve iç bacakta biriken yağ dokusu yağ aldırma işlemi ile ilk aşamada temizlenir. Sarkmanın derecesine göre kısmi veya tam basen küçültme ameliyatı yapılır. Kısmi basen küçültme ameliyatında kesikler kasık bölgesine (karın ve bacağın birleştiği yer) yapılır ve iç çamaşırı ile tamamen gizlenebilir.
Diz estetiği
Tam basen küçültme ameliyatında ayrıca dize doğru uzanan bir iz oluşur. Kısmi basen küçültme ameliyatında dikey orantıda iyileşme sağlanır; ancak tam redüksiyon cerrahisinde iyileşme yatay oranda gerçekleşir. Her iki basen küçültme ameliyatından sonra hasta ayağa kalkıp aynı gün yürüyebiliyorken ertesi gün hastaneden taburcu edilebilir. Hastalar ameliyattan yaklaşık 4 gün sonra günlük yaşantılarına dönebilirler. 1. haftanın sonunda uzun yürüyüşlere çıkabilecekleri gibi, 15. günden itibaren koşu ve diğer spor aktivitelerini de yapabilirler.
Diz bölgesi estetiğinde en sık görülen şikayet diz çevresindeki sarkmalar ve yağ birikmeleridir. Özellikle diz içindeki yağ birikintileri etek veya dar giysiler giyerken estetik açıdan büyük hoşnutsuzluklara neden olabilir. Bu sorunların tedavisinde ilk seçenek yağ aldırmadır. Lokal anestezi ile birlikte sakinleştirici altında uygulanan bu ameliyat ile hastalar yaklaşık 30 dakika içerisinde şikayetlerinden kurtulabilmekte ve aynı gün taburcu olabilmektedir.
Baldır Estetiği
Baldır bölgesindeki şikayetlerin en önemli nedeni diğer bölgelerden farklı olarak üst bacağa göre ince baldırların olmasıdır. Bu sorunu çözmek için iki seçenek vardır. Bunlardan ilki ve en sık tercih edileni silikon protezlerin kullanılmasıdır. Genel anestezi veya spinal anestezi altında yapılabilen bu ameliyatta, bacak arkasından yaklaşık 3 cm’lik bir kesik ile protezler yerleştirilerek hasta ayağa kaldırılarak aynı gün yürüyebilmektedir. Protezler cilt içinde belli bir derinliğe yerleştirildiği için daha sonra elle hissedilmez. Sert silikondan yapılan protezler genellikle tercih edildiğinden uzun vadede protezlerde hasar ve şekilsizlik çok nadir görülür.
Bu bölgeyi kalınlaştırmak için bir diğer alternatif ise yağ takviye uygulaması. Özellikle vücudun diğer bölgelerinde yağ birikimi olan ve yağ alma prosedürü uygulanan hastalarda bu yağlar inceltilip kullanılabilir. Bacağı kalınlaştırmak için yağ takviye uygulaması yapılabilir.
Bacak estetiğinde bir diğer şikayet ise ayak bileği ve baldırdaki kalınlıktır. Kemik, deri ve tendonlar dışındaki bölgelerde biriken yağlardan dolayı kalın bir görüntü oluşur ve genellikle bacağın normalden daha kalın ve sert görünmesine neden olabilirler. Bu bölgenin tedavisinde en uygun seçenek yağ aldırmadır. Ameliyat lokal anestezi ve sakinleştirici altında yapılır. Hasta aynı gün taburcu edilebilir. Yağ birikintileri dışında kemik, deri ve tendon kısımlarında oluşan kalınlıklara yönelik herhangi bir cerrahi tedavi bulunmamaktadır.